His work is based on long and intensive studies of the masters of Persian classical music. He has many publications such as the studies of the school of Tabriz Tar and the Hormozey style of Sehtar.
Davod Azad is an accomplished multi-instrumentalist and vocalist, mastering in Persian Classical music, Azari folk music, Ancient Persian music and Persian Sufi music. He has been particularly influenced by the music of the Ghajar period in Persian history, and by pure musical forms, unaffected by western styles.
Track List:
o1 Blessings Upon You
o2 Die, Die Inside This Love
o3 I'm Drunk And You Are Insane
o4 I'm The Spirit Moon
o5 I Will Never Leave This House Of Light
o6 I Will Run Fast
o7 You Have Made Me Break
PASS: LaZuTLaR pLaK
Mevlânâ ve Bach'ın aynı proje içinde yer aldığını duymak kulağa biraz garip gelse de İranlı sanatçı Davod Azad, Mevlânâ'nın hoşgörüsünden yola çıkarak bu iki ismi yüzyıllar sonra bir araya getirmiş.
Klasik İran musikisi ve tasavvuf müziğinde uluslararası üne sahip Azad, özgün projesi 'Mevlânâ ve Bach Divanı' ile bu akşam İstanbul Müzik Festivali'ne konuk oluyor. Saat 20.00'de Aya İrini Müzesi'nde gerçekleşecek konserde, müzikseverler farklı çağ ve coğrafyalarda yaşayan iki önemli ismin sevgi ve müzik dilinde nasıl buluştuklarını keşfedecek. Konser, Mevlânâ'nın doğumunun 800. yılında özel olarak festival programına alınmış olmasıyla da ayrı bir önem taşıyor.
Müziğinde Doğu ve Batı'yı sentezleyerek ilerleyen sanatçıyla konser öncesi görüştük. Davod Azad'ın müziğinin temelinde sadece 'ilham' var. Hiçbir bestesini saatlerce çalışarak, oturup planlayarak yapmıyor. Müzikseverlerin bu akşam dinleyecekleri eser de bir ilhamın sonucunda doğmuş. Sanatçı bir gün Mevlânâ'nın şiirlerini okurken, on beş yıldır Bach müziğini araştıran Melita Kalin isimli piyanist arkadaşı piyanoda Bach'ın eserlerini çalmaya başlamış. Bir anda okuduğu şiirlerle dinlediği müziğin uyumunu fark edip bu projeye başlamış. Mevlânâ'nın şiirini, J. S. Bach'ın müziğiyle harmanlayan Azad, bir yandan da geleneksel İran müziğinin doğaçlamaya yatkın özelliklerinden yararlanıyor. "Kanımda var" dediği Azeri müziğini, tekke müziğini ve Türk müziğinin tüm renklerini farklı sentezlerle bir araya getiriyor. Sanatçının müzik anlayışına göre, müzik yapan kişinin ön plana çıkmaması gerekiyor. "Kendimi görünmez hissettiğim anda ilham geliyor." diyen Azad, "Ben 'bir'lik ile dinleyiciler arasında ancak köprü olabilirim. Bir müzisyen kendi egosundan kurtulamazsa köprü görevini göremez." şeklinde konuşuyor.
'Bütün kültürlerin kaynağı sevgi'
"Neden Mevlânâ?" dediğimizde "Bir olmak için." diyor Azad. Mevlânâ'nın İran'da doğup Anadolu topraklarında yaşamasının onu bir yere bağlamayacağını ifade eden sanatçı, "Mevlânâ herkese aittir. Onun değerli fikirlerini bütün dünyaya yaymalıyız. Bu şekilde herkesi 'bir' haline getirebiliriz. Sonuçta bütün kültürler ne kadar farklı olsa da kaynağı tek olduğu için birbirine benziyor. O kaynak da sevgidir. Yüzeyleri farklı olsa da ruhunda birdir insanoğlu." şeklinde konuşuyor. İleriki yıllarda Mevlânâ'nın sözleriyle Mozart, Beethoven gibi isimlerin bestelerini de bir araya getirmeyi planlayan Davod Azad, bu akşamki konserinde bestelediği Türkçe ve Azerice eserlerle birlikte bir de sürprizle sahneye çıkacağını söylüyor. Sanatçıya konserde Matthew Barley (viyolonsel), Hiroko Imai (piyano) ve Sirish Kumar (tabla) eşlik ediyor. Azad'a eşlik eden grup, çok kültürlü yönüyle Mevlânâ'nın ifadelerinin güzel bir yansıması aynı zamanda. "Ben bunu bilerek yaptım." diyor Azad. Birçok farklı kültürden, farklı coğrafyadan müzisyenin ortak bir dille nasıl bir araya gelebileceğini dünyaya göstermeye çalışmış. Bu birleşimden çok büyük kazanımları olduğuna dikkat çekerek ekliyor: "Birçok farklı müziği tanıma imkanı buldum. Aynı zamanda herkesin eşit olduğu bir ortamda kendi müziğimle var olabilmeyi de kendime verilmiş bir hediye olarak görüyorum." Konserin ilk yarısında Azad'ın sesinden Mevlânâ şiirleri eşliğinde Bach'ın tanınmış org ve klavsen eserleri yer alırken, ikinci yarıda müzikseverler sanatçının kendi bestelerini dinleyebilecek. Haberin Orjinali için tıklayın.
0 Comment:
Post a Comment
What do you think about this post?